Olen kuullut satoja kertoja ilmauksen ”ole sellainen kuin olet”. Tai parisuhteeseen viitaten, että jos hän ei hyväksy sinua sellaisena kuin olet, jätä se.

Minä olen ollut juuri tuossa tilanteessa. Poikaystäväni ei ollut tyytyväinen minuun. Olin liian passiivinen, en ollut tarpeeksi fiksu, minulla oli liian huono itsetunto ja huono yleiskunto ja itkin liikaa. En edes muista kaikkea, mikä minussa oli pielessä. Käytän imperfektiä, vaikka jotkut saattavat ajoittain päteä vieläkin.

Sen sijaan, että olisin todennut, että se on entinen poikaystävä joka ei minua arvosta sellaisena kuin olen, päätin tehdä asialle jotain. Koska tajusin, että samat asiat häiritsivät minua itseänikin, ja että haluan itsekin olla sellainen ihminen, millainen poikaystäväni toivoo minun olevan. Okei, sekin kyllä vaikutti, että en vain yksinkertaisesti halunnut päästää irti ja olin valmis tekemään suunnilleen mitä tahansa hänen takiaan.

Kun siis poikaystäväni alkoi uhkailla eroamisella, päätin oikeasti panostaa itseni kehittämiseen ihmisenä. Päätin alkaa tehdä asioita, jotka olivat epämiellyttäviä, mutta jotka puskisivat minua oikeaan suuntaan. Perustin oman yrityksen ja yritin liikkua enemmän, syödä terveellisemmin ja tutustua uusiin ihmisiin. En tehnyt mitään hurjan erilaista, mutta otin tavoitteekseni tehdä enemmän aktiivisia juttuja. Mielessäni oli usein se, että teen tämänkin asian rakkaudesta poikaystävääni, mutta heti sen jälkeen tajusin, että tämä tekee minullekin hyvää. Että vaikka poikaystäväni kaikesta huolimatta haluaisi edelleen erota, tämä hyödyttää minua sitten jonkun toisen kanssa, tai ihan vain muuten elämääni.

Siksi minua ärsyttää toitotus siitä, että muiden pitää hyväksyä sinut sellaisena kuin olet. Jos olet ärsyttävä tai jos et pysty toteuttamaan unelmiasi, koska olet vässykkä, niin ei pidä. Sen sijaan tarvitset jonkun kertomaan sinulle, että nyt sinun pitää muuttua ja alkaa kehittää itseäsi. Monet ihmiset ajattelevat, että ”en minä voi, kun olen tällainen” tai ”en voi, kun se on liian vaikeaa”. Totta kai se on vaikeaa ja hidasta, mutta kuka tahansa pystyy muuttamaan itseään. Monilla muutoksen tarve tuntuu olevan huonoissa elämäntavoissa. Joku saattaa olla niin ujo, että se rajoittaa elämää. Kun itsetunto on kerran tuhottu, on sen rakentaminen takaisin vaikeaa, tiedän sen itsekin. Mutta se on mahdollista. Laihduttaminen on mahdollista, mutta siihen tarvitaan tarpeeksi suuri motivaattori ja aikaa.

En edes osaa eritellä, mitkä teot ovat minua muuttaneet, mutta jo muutaman kuukauden aikana aloin tuntea itseni itsevarmemmaksi. Muiden ihmisten kanssa sitä ei välttämättä vielä siinä vaiheessa huomannut, mutta oma tuntemukseni itsestäni oli voimistunut. Olen oppinut myös erittelemään tunteitani, ja tiedän, että ne menevät ohi. Tiedän, että edelleen joskus tulee vaikeita päiviä, jolloin en pysty olemaan paras itseni ja vajoan takaisin siihen vanhaan epävarmuuteen ja passiivisuuteen, mutta tiedän myös, että ne päivät menevät ohi ja vähentyvät ajan myötä.

Olen siis sitä mieltä, että kaikkien tulisi pyrkiä kehittämään itseään. Kenenkään ei pitäisi ”olla sellainen kuin on”, vaan pyrkiä olemaan sellainen, kuin haluaa olla. Uudenvuodenlupauksesta voi olla hyvä aloittaa, mutta ne tuppaavat unohtumaan viimeistään helmikuussa. Seuraavassa postauksessa kerron reseptin unelmien toteuttamiseen.