Joulu on lähestymässä, ja vaikka se ei olekaan supertärkeä asia itselleni, on minulla kuitenkin aika selkeät näkemykset joulusta. Olen oppinut nauttimaan tietyistä asioista joulussa ja olemaan ärsyyntymättä toisista.

Joulua on alettu viettää siksi, että vuoden pimeimpään aikaan on haluttu saada jotain valoa ja iloa. Kristinusko on halunnut naamioida sen Jeesuksen synnyinjuhlaksi, mutta sehän nyt on jo nykypäivänä unohdettu. Vaikka jouluevankeliumin muistan suunnilleen ulkoa, ei joulu ole ollut minulle koskaan uskonnollinen juhla. Joulun perimmäinen tarkoitus on siis tuoda iloa talveen, ja tietysti julistetaan myös joulurauhaa ja joulumieltä eli toisten auttamista. Tämä on mielestäni todella hyvä idea, ja näitten asioiden takia joulusta tykkään. Lahjojen antaminen sekä saaminen, yhdessäolo, ja myös perinteiden noudattaminen on aina ollut minusta mukavaa.

Joulun kaupallistumisesta on usein valitettu, ja ihan syystäkin. Haluan itsekin yrittää taistella sitä vastaan, ja olen jo useiden vuosien ajan tehnyt ainakin osan joululahjoista itse. Olen myös aina yrittänyt antaa lahjoja, joilla on jotain merkitystä: sellaisia mitä saaja oikeasti tarvitsee tai haluaa. Yritän myös antaa lahjaksi enemmän elämyksiä kuin tavaraa. Hirvittää ne lahjamäärät, joita meidänkin perheessämme lapset saavat. Omat lahjakasani pienenevät vuosi vuodelta, mutta vuosi vuodelta myös alan olla enemmän innoissani lahjojen antamisesta kuin saamisesta.

Jos joku joulussa ärsyttää, niin joululaulut. Ne pirteät, amerikkalaiset jingle bellsit ja se, että niitä soitetaan joka tuutista. Sen sijaan rakastan suomalaisia joululauluja: Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna, Näin sydämeeni joulun teen… Ne ovat rauhallisia, surullisia, suomalaisen korviin sopivampia kuin ainaiset kulkuset. Minusta on aivan mahtavaa, että Topeliuksen joululauluista toinen on poliittinen, toinen kertoo hänen kuolleesta pojastaan. Sydämeeni joulun teen -kappaleen päähenkilö kuuntelee jouluyön hiljaisuutta nimenomaan yksin. On hauskaa ja stereotyyppistä, että suomalaiset rakastavat juuri näitä suomalaisia joululauluja ja kuuntelevat niitä mieluummin kuin amerikkalaisten tyhjänpäiväisiä joulupukinkosiskelulauluja.

Jouluperinteitä noudatamme meidän perheessä aika tarkkaan. Aamupäivällä joulupuuro (riisipuuro kanelilla ja sokerilla, joukossa joskus jopa manteli), puoleltapäivin joulurauhanjulistus, sitten hautausmaakäynnit, joulupäivällinen kinkkuineen ja laatikkoineen, sauna ja lopulta lahjojen jako. Telkkari on koko päivän auki, tosin lastenohjelmia en ole itse pitkiin aikoihin katsonut ja Joulupukin kuumalinja aiheuttaa lähinnä myötähäpeää. Tykkään kaikista näistä perinteistä, mutta toivoisin meidänkin perheeseemme vähän enemmän vaikkapa lautapelien pelaamista ja muuta yhdessäoloa ilman ruutuja. Onneksi sentään meidän perheessämme ei ole ollut jouluisin tapana juoda alkoholia, joten siitä perinteestä olen jäänyt paitsi.

Jouluruoista en ole kauhean innoissani. Olen kyllä vihdoin opetellut syömään laatikoita ja kinkkukin on ihan hyvää, mutta kyllä se alkaa tapaninpäivänä tulla korvista ulos. Suklaata tulee myös syötyä aivan liikaa jouluisin. Lahjojen paljouden lisäksi myös ruoan kulutus jouluisin inhottaa.

Jouluaattona noudatamme tiukkaan perinteitä ja se on minusta mukavaa, mutta joulupäivä on ehkä jopa vielä mukavampi. Silloin saa nauttia niistä omista lahjoistaan, ja ainakin muutamana vuonna olemme koko perheen voimin oltu omissa oloissamme uppoutuneena kirjoihin tai peleihin. Jouluaatto on ehkä se joulumielen aika, kun taas joulupäivä joulurauhan, enkä haluaisi luopua kummastakaan.

Onneksi en ole koskaan joutunut itse tekemään joulujärjestelyjä koko perheelle enkä toivottavasti ikinä joudukaan, joulustressi on mielestäni hölmöä. Ymmärrän tietysti, että varsinkin monilla äideillä on paineita tehdä kaikki ruoat ja siivoukset ja lahjat, mutta pitäisi myös muistaa, että ei se nyt niin suuri katastrofi ole, jos yksi perinneruoka puuttuu pöydästä tai se tietty Legopaketti unohtui ostaa. Joulumieltä voi olla, vaikka johonkin nurkkaan olisi jäänytkin yksi hämähäkinseitti. Lisäksi ainakin meidän äidillämme on ollut tapana yrittää tehdä kaikki itse ja yksin. Eikö joulun yhdessäolon voisi aloittaa jo joulukuun alussa, valmistelemalla joulua yhdessä?

Ymmärrän siis, miksi jotkut ihmiset vihaavat joulua enkä itsekään koe olevani jouluihminen. Tykkään kuitenkin joulusta ja olen löytänyt oman tavan viettää sitä ja suhtautua siihen.