Rakkaus on kemiallisia reaktioita aivoissa. Rakkaus on tuskaa, kipua ja pelkoa. Rakkaus on voima, joka saa ihmiset tekemään mitä tahansa.

Olen itse aika kyyninen rakkauden suhteen. Haluaisin pitää itseni ja tunteeni kurissa, ja rakkaus on tunne, jota on todella vaikea hallita. Se, että välittää jostakusta, aiheuttaa myös pelkoa menettämisestä ja siitä, ettei rakkaus olekaan molemminpuolista. Mikään ei satu enempää kuin se, että rakas ihminen ei enää rakasta, tai ei enää ole olemassa.

Vaikka olenkin kyyninen, ja varmasti tulen fiktiivisissä teksteissäni käsittelemään rakkautta aivan eri tavalla kuin onnellisina prinsessatarinoina, uskon siihen silti. Olen itse kokenut ensi silmäyksellä rakastumisen, joka on kaikista pöhköin rakastumisen muoto ja varmaan kaikista epätodennäköisin. Olen tajunnut rakastavani työkavereitani, sukulaisiani ja puolituttujakin, tai vähintäänkin välittäväni heistä ja toivovani heille kaikkea hyvää.

Ensirakkauteni oli todella onneton, ja siitä johtuu suhtautumiseni rakkauteen osittain huonona asiana. Ajatukseni sumenivat enkä kyennyt enää keskittymään, ja tietysti kun ei sitä vastakaikua tullut (tai tuli, muttei tarpeeksi jotta toinen osapuoli olisi jättänyt silloisen tyttöystävänsä), koin elämäni ensimmäisen masennukseni. Olimme hyviä ystäviä, enkä päässyt masennuksestani yli ennen kuin katkaisin kokonaan välit häneen. Lopulta yritin ajatella kokemusta positiivisesti, että olinpahan sentään kokenut rakkauden ja oppinut, että minustakin voi joku tykätä ja varmasti kokemuksesta edes vähän viisastunut.

Seuraavan kerran rakkaus iski kuin salama. En tiedä oliko se ensisilmäyksellä vai ensi kuulemalla, mutta muistan tilanteen hyvin: olin matematiikan tunnilla, en ollut kiinnittänyt huomiota luokkaan ennen kuin vieressäni istuva poika avasi suunsa väittääkseen opettajalle vastaan jossain asiassa. Ensimmäiset ajatukset olivat, että mistä lähtien tuo on ollut meidän ryhmässä, ja että minun on pakko tutustua häneen. Tiesin heti olevani kiinnostunut hänestä ihmisenä, rakkauteen en tietenkään siinä vaiheessa uskonut, mutta halusin tietää lisää. Koska olin ja olen varmasti edelleenkin huono tekemään aloitteita, kesti kauan ennen kuin oikeasti tutustuimme, mutta jo samalla viikolla aloin pikku hiljaa hivuttautua lähemmäksi. Muistan pari päivää myöhemmin istuneeni samaan pöytään ruokalassa ja salakuunnelleeni pojan juttuja ja kiljuneeni sisäisesti, että jes, kyllä, hän on juuri niin kiinnostava kuin kuvittelinkin. Kesti vuosi ennen kuin tunnustin itselleni olevani oikeasti rakastunut, ja siitä vielä pari kuukautta että alettiin seurustella.

Vainuni piti siis paikkansa hänen kohdallaan. Tuhoon tuomittu ensirakkauteni oli ollut täysin järjenvastainen. Meillä synkkasi kyllä todella hyvin ja muutkin sen huomasivat, mutta meillä ei ollut sinällään kauheasti mitään yhteistä, ja tyyppi oli todella suosittu muidenkin tyttöjen (sekä poikien) keskuudessa. Tiesin että olisin ollut todella mustasukkainen enkä olisi luottanut itseni tarpeeksi uskoakseni, että hän oikeasti tykkää juuri minusta eikä niistä kymmenestä muusta läheisestä naispuolisesta ystävästään. Seuraavan rakkauden kohdalla taas oikeastaan kaikki oli täydellistä. Huumorintaju, ulkonäkö, maailmankatsomus, älykkyys… Sekä järjellä että tunteella ajateltuna päätin jo hyvissä ajoin, että tämä on se oikea. En ole ollut uskoa tuuriani, että tunne on molemminpuolinen. Siihen, että kaksi ihmistä rakastaa toisiaan, on todella pieni todennäköisyys.

Rakkauteen liittyy tietysti aina myös negatiivisia tunteita, kuten menettämisen pelkoa tai mustasukkaisuutta. Olen todennut, että rakkauden tunnistaa siitä, että se sattuu. Toisaalta rakkaus on mielestäni lähimpänä taikuutta, mihin ihminen pääsee.