Edellisissä postauksissa spekuloin mahdollista tulevaa kriisiä. Mitä siis oikeasti kannattaa tehdä varautuakseen yhteiskunnan romahtamiseen?

 • Muuta nollaenergiataloon: tuota sähkö, lämpö ja vesi itse (tai hanki mökki, johon voit tarvittaessa paeta). Muista, että omastakin kaivosta nostetaan usein vesi sähkön avulla.
 • Opettele perusselviytymistaitoja. Ota kuitenkin huomioon se, että meillä on nykyinen yhteiskunta pohjana: kalastamista käsin tai tulentekoa tyhjästä ei välttämättä tarvitse osata, sillä tulitikkuja riittää kyllä joksikin aikaa (niitä voit ruveta hamstraamaan). Opettele kuitenkin sytyttämään takka sillä yhdellä tulitikulla, ettet tuhlaa niitä silloin, kun ne ovat arvokkaita.
 • Mieti valmiiksi, mistä saisit ruokaa, jos et ostaisi sitä kaupasta. Kesällä tämä on helpompaa: jokainen suomalainen osaa poimia marjoja, mutta kannattaa opetella myös sienien tunnistamista, kalastamista ja viljelyä. Mistä saisit talvella ruokaa? Osta ruokaa suoraan tilallisilta ja tutustu heihin etukäteen. Kun tuet heitä jo nyt, pyörii heidän bisneksensä vielä kriisin sattuessakin.
 • Opettele taitoja, jotka ovat hyödyllisiä maailmassa ilman sähköä ja öljyä. Mitä voisit tarjota ruokaa tai palveluja vastaan? Olen itse koodari, eikä siitä ole mitään hyötyä, jos internet ei toimi, mutta osaan myös neuloa, tehdä ruokaa ja jaksan pyöräillä. Muista, että kriisinjälkeisessä maailmassa et voi enää googlata kaikkea.
 • Opettele korjaamaan itse tavaroitasi – et enää pysty ostamaan uusia.
 • Hanki lihaksia. Kun yhtäkkiä ei enää voikaan istua autossa, pääsetkö mihinkään? Kun kaivinkoneet eivät enää kaiva ja nosturit nosta, tarvitaan talojen rakentamiseen, maatalouteen ja logistiikkaan hauis- ja reisilihaksia. Maataloudessa voitaisiin siirtyä hevosvoimiin, joten oma ratsastusharrastuksenikaan ei tunnu enää niin hyödyttömältä.
 • Osta jo tässä vaiheessa kestäviä tavaroita, joita ei tarvitse muutaman vuoden välein vaihtaa uusiin. Halpisvaatteet kuluvat nopeasti. Osta hyvä takki, joka suojaa sinua säältä koko loppuelämäsi ajan.
 • Osta kertakäyttöisten kulutustavaroiden sijaan kestotuotteita. Kestoversioita on ainakin seuraavista tuotteista, ja kaikki perustuvat tavaroiden pesemiseen pois heittämisen sijaan:
  • Kestositeet tai kuukuppi
  • Leivinpaperi
  • Muovipussit (korvaa elintarvikkeissa muovirasioilla tai kestohedelmäpusseilla, isommat kangaskasseilla)
  • Shaverit
 • Osta kestävä polkupyörä ja opettele huoltamaan sitä itse. Mikäli tarvitset autoa, osta sähköauto, jolloin et ole öljyriippuvainen.
 • Pyri pysymään terveenä ja hyväkuntoisena. Toki joillain on perinnöllisiä tai huonolla tuurilla saatuja sairauksia, mutta suurinta osaa niistäkin pystyy lievittämään elintavoilla. Näin sinun ei tarvitse turvautua lääkkeisiin, joita ei yhtäkkiä enää apteekista saakaan.
 • Opettele uusia ajattelutapoja huolettoman kulutuksen tilalle. Ala jo nyt miettiä, mitkä ovat tärkeimmät tarpeesi ja mitä voisit karsia elämästäsi. Opettele viihtymään ilman sähköjä tai nettiyhteyttä.
 • Vaihda alaa sellaiselle, joka selviäisi tai jopa hyötyisi yhteiskunnan romahtamisesta (esim. ruoantuotanto, käsityöt, uusiutuvat energianlähteet).

Rahaa sen sijaan ei välttämättä tarvita kriisissä selviytymiseen. Toki kriisiin varautuessa kestäviä tavaroita saa rahalla ostettua, mutta ne kannattaakin nimenomaan käyttää niihin eikä säästämiseen. Elämäänsä ei kannata elää eläkepäiviä varten säästäen muutenkaan (ellet ole jäämässä eläkkeelle 5 vuoden päästä, silloin saatat välttyä kriisiltäkin). Maailman ajautuessa kriisiin saatat menettää kaiken. Panosta ennen kaikkea omaan itseesi: pääsi sisällä olevaan tietoon sekä kehoosi.

Kun katsot listaa, voit huomata, että kaikista kohdista on hyötyä tässä hyvinvointiyhteiskunnassakin elämisessä. Suurin osa säästää rahaa pitkässä juoksussa. Osa parantaa elämänlaatuasi. Osa saattaa hidastaa ilmastonmuutosta tai öljyn loppumista, ja siten lykätä kriisiä myöhemmäksi tai jopa estää sen kokonaan (joku toinen kriisi tosin tulee kuitenkin, mutta ehkä olemme jo saaneet öljyn korvattua jollain muulla).