Edellisessä postauksessa ennustin ihmiskunnan ajautuvan jonkinlaiseen kriisiin tai katastrofiin elinaikanani. Sillä ei ole väliä, mistä kriisi alkaa, mutta suurella todennäköisyydellä se vaikuttaa öljyn tuotantoon tai jakeluun. Suunnilleen kaikkea muuta Suomesta saa paitsi öljyä. Tietysti jotain ylellisyystuotteita, kuten kännyköitä ja televisioita ei enää nykyaikana Suomessa valmisteta. Ne eivät kuitenkaan kriisin alkaessa ihan heti varastosta lopu, eikä kukaan välttämättä niitä enää siinä vaiheessa ensimmäisenä kaipaakaan.

Riippuu kriisin luonteesta, mitä tulee Suomessa tapahtumaan. Tässä kuitenkin lista esimerkeistä, joita yhteiskunta pyörittää:

 • Sähkönjakelu
 • Vedenjakelu (kaupungeissa)
 • Kaupat
 • Bensiinin jakelu
 • Sairaalat
 • Sosiaaliturva
 • Internet
 • Media
 • Joukkoliikenne

Kriisin luonteesta riippuu, mikä menee ensin. Jos öljyn loppuminen on ainut, mitä tapahtuu, jatkavat sähkö, vesi, internet, media ja joukkoliikenne toimintaansa, joskin ehkä rajoitettuna. Sen sijaan henkilöliikennettä vähennetään (kovat polttoaineverot, nopeusrajoitukset tai jopa autoilun kieltäminen), toimitukset kauppoihin vähenevät ja aletaan suosia lähellä tuotettuja tuotteita. Kriisin jatkuessa poliittisilla päätöksillä pyritään turvaamaan välttämättömimmät palvelut. Terveydenhuolto pyritään varmasti pitämään toiminnassa viimeiseen asti, mutta sosiaaliturvasta vähennetään varmasti.

Jos haluat selvitä kriisistä, sinulla pitää olla:

 • Oma kaivo
 • Oma energianlähde (aurinkopaneeli)
 • Lämmitysjärjestelmä, joka toimii uusiutuvalla energia (esim. maalämpöpumppu tai puulämmitys)
 • Sähköauto, polkupyörä tai joukkoliikenne
 • Terve ruumis ja mieli
 • Ruokaa omassa tai naapurin pihassa/metsässä/järvessä
 • Taidot selvitä maailmassa yksin tai ystävien avulla

Yleensä kehotetaan ostamaan ruokaa ja vettä kaappiin muutaman päivän varalle. Survivalistit hamstraavat säilykepurkkeja, pattereita ja kynttilöitä kellareihinsa. Siitäkin on toki hetkellisesti apua (sähkökatkokseen on ihan hyvä varautua muutaman päivän varastoilla), mutta himohamstraajaksi ei välttämättä kannata ryhtyä. Jonkin verran säilykkeitä on hyvä olla, mutta ei välttämättä satoja purkkeja. Sen verran, ettei niitä varten tarvitse hankkia erillistä varastoa, ja että ne ehtii syödä jos mitään katastrofia ei tulekaan. Varastosta pitää siis myös huolehtia ja varmistaa, ettei säilykkeet ehdi mennä vanhaksi. Niiden varaan ei myöskään kannata laskea, sillä jos kriisi kestää vuosia, ne eivät kuitenkaan lopulta riitä. Kannattaa ottaa myös varautuessasi huomioon se, että jos sinulla on asiat hyvin kriisin sattuessa ja muilla ei, saatat joutua varastelun kohteeksi.

Varsinkin öljyn loppuminen aiheuttaa kriisin, joka ei ole ihan muutamassa viikossa ohi. Öljy ei myöskään lopu kuin seinään, vaan joku kertoo siitä etukäteen (on kertonut jo, mutta kukaan ei kuuntele). Ehdit siis hyvin varautua pikkuhiljaa. Enemmän tarvitset taitoja hankkia ruokaa jostain muualta kuin kaupan hyllyltä. Välttämättä sinun ei tarvitse viljellä maata tai teurastaa sikoja itse – kunhan hankit tuttavia, jotka osaavat. Seuraavassa postauksessa vielä konkreettisempia keinoja, joilla voit varautua kriisiin jo nyt.