Laskepa huviksesi, minä vuonna arviosi mukaan kuolet. Minä olen syntynyt vuonna 1993, ja jos olen pitkäikäinen ja eläisin vaikkapa 80-vuotiaaksi, on kuolinvuoteni 2073. Suurin osa tällä hetkellä nuorista aikuisista eläisivät siis 2000-luvun loppupuolelle. Kukaan ei voi tietää, millainen maailma silloin on, mutta voin aika suurella varmuudella sanoa, että ennen sitä tulee maailmassa tapahtumaan jotain, joka mullistaa tämän nykyisen kulutusjuhlamme. Kun katsotaan ajassa taaksepäin, ei ainakaan oman tietoni mukaan maailmanhistoriassa ole sataa vuotta, jolloin ei olisi ollut sotia, vallankumouksia, pandemioita tai muita katastrofeja. Niitä ei ole kukaan voinut ennustaa sen ajan tiedoilla. Nyt elämme informaation aikakautta, ja voimme ennustaa ainakin jonkun verran sitä, mitä tulee tapahtumaan. Talouskriisit, sodat, luonnonkatastrofit ja ilmastonmuutos antavat kaikki itsestään varoitusmerkkejä vähintään päiviä ennen. Silti monet ihmiset eivät tee mitään. He eivät usko, että mitään pahaa voisi tapahtua, sillä ollaanhan sitä ennenkin pärjätty.

En tiedä, mikä katastrofi tulee ensimmäisenä ja mikä vaikuttaa elämäämme eniten. Öljyn loppuminen, kolmas maailmansota, talouslama, ydinonnettomuus, luonnonkatastrofit, terrorismi… Kaikki ovat skenaarioita, jotka aika suurella todennäköisyydellä tapahtuvat minun potentiaalisena elinaikanani. Itse uskon todennäköisimmäksi öljyn loppumisen. Ilmastonmuutos tulee myös, mutta koska Suomessa ei normaalisti ole tsunameja tai hurrikaaneja, ei se meidän elämäämme vaikuta kuin pieninä säiden vaihteluina, ellei sitten Golfvirta tosiaan sammu. Ehkä se näkyy pakolaisina, mutta nykyisen pakolaiskriisin seurauksena todennäköisesti säädetään lakeja, jotka sallivat pakolaisten palauttamisen helpommin. Tietysti myös tulee rajoituksia luonnonvarojen säästämiseksi.

Oli katastrofi mikä tahansa, se aiheuttaa elintason romahtamisen. Enää ei olekaan rahaa ja tavaraa kulutettavaksi ajattelematta sen seurauksia. Mikäli öljyn loppumiseen ei varauduta kehittämällä uusia teknologioita, eivät ihmiset ja tavarat pääse liikkumaan samaan malliin kuin nykyään. Tehtaisiin ei enää saada energiaa, muovia ei pystytä tuottamaan, työkoneet eivät liiku ja niin edelleen. Monet ihmiset eivät edes käsitä, että koko yhteiskuntamme toiminta riippuu öljystä, ja ilman sitä mikään ei toimi. Öljyhanat voivat mennä poikki esimerkiksi öljyn loppumisen tai poliittisen tilanteen takia. Noin 90% Suomen käyttämästä öljystä tulee Venäjältä. Epäluotettavampaa öljymaata saa hakea… Ei kun ei saa: suurin osa öljystähän sijaitsee Lähi-Idässä, jossa jos ei ole epävakaa tilanne, pidetään tasapainoa yllä vain öljyrahan voimin. Lähi-Idän vauraiden öljymaiden ongelmat kuulostavat tutuilta Suomessakin, tosin väestörakenne on huomattavasti nuorempaa: nuoret miehet eivät saa töitä (ainoat työt ovat öljyntuotannossa), turhautuvat, syrjäytyvät ja radikalisoituvat.

Koska olen aika varma, että jonkunlainen katastrofi tulee, olen aikonut siihen varautua. Onneksi varautumisesta on hyötyä tälläkin hetkellä, jos se katastrofi ei sitten kosketakaan juuri minua. Seuraavissa postauksissa kerron esimerkkejä siitä, miten kriisi vaikuttaisi yhteiskuntaan, ja miten varautua mahdolliseen kriisitilanteeseen, oli se sitten millainen tahansa.

Lähteet:

Paloheimo, Partanen, Waris: Suomi öljyn jälkeen (2013)

Yle: Nälänhätä voi iskeä Suomeenkin (2017)