En ole koskaan ollut innoissani meikkaamisesta. Yritin kyllä muodon vuoksi opetella yläasteella, kun kaikki muutkin, mutta lähinnä laitoin ripsiväriä. En muuta moneen vuoteen osannutkaan. Vasta joskus 18-vuotiaana tajusin, että ripsiä voi taivuttaa. Kajaalia olin kokeillut ja turhautunut sen käyttämiseen. Peitepuikkoa käytin joskus 16-vuotiaana, silloin kun minulla vielä oli finnejä. Meikkivoidetta rupesin käyttämään sen jälkeen, kun minut teatteriesitystä varten meikannut nainen kyseli joka kerta, että onko minulla jo meikkivoidetta. Olin aina nolona, kun vastasin, että ei: kuvittelin, että hän odotti minun tehneen pohjameikin valmiiksi. Viimeisellä kerralla tajusin, että hän kyselikin siksi, että ihoni näytti niin hyvältä, että hän luuli siinä jo olevan meikkiä. Kun katselin kaverini näppyläistä ihoa, tajusin olevani onnekas. Toisaalta mietin, mahtoiko ihoni olla niin hyvä juuri siksi, etten käyttänyt mitään tököttejä.

Poikaystäväni sanoi kerran, että älä missään nimessä sano muille naisille noin, kun totesin, ettei minun yksinkertaisesti kannata meikata, kun ihoni on niin hyvä muutenkin – saattaisin nimittäin saada kateusvihat niskaani. Ymmärrän kyllä, ettei minun kannata ruveta saarnaamaan muille siitä, ettei heidän kannattaisi meikata niin paljon kuin yleensä meikkaavat. Enkä edes sano sitä iänikuista ”kaikki naiset ovat kauniita sellaisenaan”-jauhantaa, sillä se ei ole totta. Monille kevyt meikki on parempi kuin kokonaan ilman – jotkut vain menevät liiallisuuksiin. Joillekin meikkaaminen on kuin laastarin laittamista ihottuman päälle. Monille riittäisi se, että hoitaisivat ihonsa kuntoon – rasvalla, hygienialla ja terveellisillä elämäntavoilla.

Itsekin ainakin omasta mielestäni tarvitsen kevyen meikin ulos lähtiessäni. Olen kyllä kokeillut kaikenlaisia tököttejä: silmien ja kulmien rajausta, luomiväriä ja huulipunaa. Ne eivät kuitenkaan ole olleet sen vaivan ja rahan arvoisia. Tietysti juhlia varten olisi kiva meikata vähän enemmän kuin arkena, mutta juhlia on niin harvoin, ettei ole järkeä ostaa meikkejä kaappiin pilaantumaan. Siispä meikkipussini sisältö on nyt vakiintunut seuraavanlaiseksi:

  • Ripsien taivuttaja
  • Ripsiväri
  • Kajaali (jota en käytä joka päivä)
  • Peitevoide (jos silmänaluset ovat tummat)
  • Meikkivoide
  • Huulirasva, joka antaa vähän väriä

Nuo ovat sellaisia, joista en mielelläni luovu: peite- ja meikkivoiteella peitän tummat silmänaluset ja punoittavan nenän, ripsiväri ja kajaali taas korostavat silmiä. Haluan myös pyrkiä minimalismiin, mutta suurin syy meikkien rajattuun määrään on se, etten jaksa käyttää meikkaamiseen tolkuttomasti aikaa ja rahaa. Nyt joka päivä meikkaamiseen menee noin 5-10 minuuttia, ja laskeskelin, että kustannukset ovat noin kympin kuussa, jos sitäkään. Toki sekin on suuri syy, että enempi meikkaaminen tuntuu turhalta. Luomiväriä voisi joskus juhliin laittaa, mutta aina kun sitä kokeilen, näytän siltä kuin olisin saanut turpiini.

Pakkelin paksuuden lisäksi toinen mittapuu on se, miten usein meikkaa. Töihin tai kouluun lähtiessäni meikkaan aina, sen sijaan kauppaan mennessä tai sukulaisia tavatessa en aina jaksa. Minun ei siis ole pakko meikata aina kun astun ovesta ulos, mutta käytännössä lähes joka päivä tulee meikattua. En kuitenkaan ota siitä suuria paineita, ja jos jostain syystä ei vaikka ehdikään meikata. Voin näyttää naamaani ilman meikkiäkin, ainakin tietyille ihmisille.