Suurimman osan elämästäni en ole edes miettinyt, olenko onnellinen vai en. Ala-asteen alkupuoli oli minulle todella kurjaa aikaa, ja kun koulussa käyminen vihdoin muuttui vähän kivemmaksi yläasteen aikana, oli itsetuntoni jo niin hajalla, etten edes tajunnut, että asiani olivat ihan hyvin. Halusin pois Savitaipaleelta mahdollisimman nopeasti, ja olin iloinen siitä, että pääsin Heinolaan opiskelemaan. Yläasteen aikana suurin unelmani olikin asua Heinolassa.

Ammattikouluvuoteni Heinolassa eivät nekään menneet ihan nappiin. Tykkäsin kyllä asua yksin, mutta olin tiedostamattani myös yksinäinen. Koulussa oli kyllä kavereita, samoin netissä, mutta suurimman osan ajasta vietin yksin. Viimeisenä amisvuotenani menin rakastumaan tyyppiin, jota en voinut saada, ja siitä alkoi puoli vuotta kestänyt masennus. Samaan aikaan vatsani oireili, ja siitä sain hyvän tekosyyn jäädä kotiin. En enää uskaltanut mennä kouluun, kun olin ollut sieltä niin kauan pois, jopa kuukauden putkeen. Valmistuin lopulta ajallani, ja masennuskin hellitti, kun katkaisin välit ihastukseeni. Samalla meni paras kaverini, joka oli tympääntynyt masennukseeni ja löytänyt poikaystävän tilalleni. Vietin seuraavan kesän kirjoittaen, ja syksyyn mennessä olin taas selväjärkinen. Mutta tuskin onnellinen.

Aloin käydä ammattikorkeakoulua Lahdessa. Sain heti aluksi kavereita, jotka tosin olivat aika tylsiä. Toisessa ryhmässä oleva tyttöporukka oli mukava, heidän kanssaan tuli vietettyä paljon aikaa – aina siihen asti, kunnes yhteiset tunnit heidän kanssaan loppuivat. Onneksi siihen mennessä olin saanut tuttavia omalta luokaltani – ja sattumoisin rakastunut heistä yhteen. Tiesin jo sitä ennen, että kyllä, minuun on mahdollista rakastua. Harmi vain, että väärät tyypit olivat rakastuneet minuun. En siis voinut alkuun uskoa tuuriani, kun oma rakkauteni sai ensimmäistä kertaa vastakaikua. Ensimmäisen seurusteluvuoden aikana mietin monesti, olenkohan ehkä sittenkin nähnyt koko ajan unta. Miettiessäni sitä, että minulla ihan oikeasti on poikaystävä, olo tuntui epätodelliselta.

Epätodellisen olon lisäksi minut valtasi ensimmäistä kertaa elämässäni onni. Masennuin kyllä vielä uudestaan seurustelun aikanakin, syynä lähinnä koulustressi, mutta onnellisina hetkinä mietin, että kyllä niitä kurjiakin aikoja kestää tämän tunteen takia. Poikaystäväni on saanut minut itkemään lukemattomia kertoja, on ollut minulle välillä todella ilkeä tai kylmä, ja olen tuntenut paljon myös negatiivisia tunteita. Mutta koskaan aiemmin en ole myöskään tuntenut itseäni yhtä onnelliseksi kuin nyt. En edes ollut tiennyt, että tällainenkin tunne on olemassa.

Nyt, kun asun erossa poikaystävästäni eikä hän aiheuta onnellisuuden tunteita ihan joka päivä, olen oppinut, mitkä muut asiat tekevät minut onnelliseksi. Tajusin, että olen koko elämäni ajan viettänyt aivan liikaa aikaa kotona neljän seinän sisällä, sillä se on ollut mukavuusalueeni. Nyt olen huomannut, että se ei välttämättä tee minua onnelliseksi. Toki tarvitsen välillä lepoa ja omaa rauhaa, ja varmasti pitkän työviikon jälkeen myös koti voi tehdä minut onnelliseksi. Mutta se on aivan totta, että elämä alkaa epämukavuusalueelta. Poikaystäväni lisäksi minut tekee onnelliseksi muidenkin ihmisten seurassa oleminen, luonnossa liikkuminen ja tarinoiden kirjoittaminen. Lisäksi onnellisuuden edellytyksenä on myös terveet elämäntavat, eli riittävä uni, liikunta ja terveellinen ruoka. Vaikka tykkään paljon makeasta ja herkuista tulee hetkeksi hyvä olo, ei niiden syöminen tee minua onnelliseksi – päinvastoin. Tässä maailmassa on kuitenkin vaikea vältellä nopeasti saatavia nautintoja. Kirjan lukeminen tekee minut onnellisemmaksi pitkällä tähtäimellä kuin somen selaaminen, mutta silti tartun usein ennemmin kännykkään kuin kirjaan, kun on tylsää. Tästä tavasta pitäisi ihmisen taistella pois, jotta se olisi onnellisempi. En koe itseäni hipiksi, mutta hidas ja luonnonläheinen elämäntapa on tavoitteeni, ja uskon että siellä odottaa myös onnellisuus.